Tramadol

Väldigt beroendeframkallande

Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som är släkt med morfin och heroin. Hur man reagerar på tramadol är olika. Man kan känna sig dåsig, få minskad ångest och känna ett allmänt välbehag. Eller tvärtom aktiv, pigg och euforisk. Det kan också ge yrsel, huvudvärk och illamående.

Tramadol är mycket beroendeframkallande och man behöver snabbt högre doser för att få samma rus. Och högre doser kan bland annat leda till livshotande krampanfall, hjärtproblem och andnöd. Eller till döden. Riskerna med tramadol ökar när det används i tillsammans med alkohol, cannabis eller andra droger.

Eftersom ruset kommer efter ett tag ökar risken för överdos.

Det är olagligt

Att använda tramadol utan giltigt recept från läkare är olagligt och köps oftast av langare eller på internet. Det brukar komma som tablett eller kapsel, men finns också som brustablett eller i flytande form.

Fakta

Man kan få allvarliga effekter redan vid låga doser.

Tecken på användning

Det kan vara svårt att upptäcka om din tonåring använder tramadol. I början behöver det till exempel inte synas på skolarbetet. Men till slut gör man sämre ifrån sig.

Tecken på att någon är påverkad av tramadol är minskade pupiller, ytlig andning, hängande ögonlock, att man är sömnig och seg och pratar otydligt och sluddrigt. Man är ofta rastlös och tar långa promenader.

Hittar du tablettkartor och medicinkapslar bland din tonårings saker kan det vara tecken på tramadolanvändning.

Bra länkar för mer stöd och fakta