Cannabis

bild som illustrerar cannabis.

Påverkar hjärnan

Cannabis är den vanligaste narkotikaklassade drogen bland ungdomar. Ruset varar olika länge och hur ruset känns är mycket olika, hur ofta och mycket man röker påverkar också. Men ruset brukar vara som starkast de första 15–30 minuterna.

Cannabis påverkar hjärnan och kan göra att man blir tankspridd och frånvarande. Det kan bli svårt att minnas saker som nyss hände och att lära sig nya saker. Man kan också drabbas av ångest, panikkänslor och depression. Det blir ofta olika problem i skolan och bråk hemma.

Det är olagligt

All hantering av cannabis, från att odla till att förvara och röka, är straffbart enligt lagen. Den som hamnar i straffregistret kan få svårt att till exempel skaffa ett jobb, ta körkort eller resa in i exempelvis USA.

Dagens cannabis innehåller mer THC än tidigare.

Hur börjar man med cannabis?

Många som röker cannabis har tidigare rökt cigaretter och ofta är man full när man testar första gången. Det har blivit vanligare att röka cannabis ihop med tramadol som är ett narkotikaklassat läkemedel.

Andelen högstadieelever som någon gång använt narkotika

No Data Found

Andelen gymnasieelever som någon gång använt narkotika

No Data Found

CAN:s nationella skolundersökning

Tecken på användning

Trötthet, likgiltighet, röda ögon, sötsug och svängningar i humöret kan vara tecken på att ditt barn röker cannabis. Men det kan också betyda att ditt barn helt enkelt är tonåring. Därför kan användning vara svårt att upptäcka.

Men att hitta tillbehör brukar vara tydligare tecken. Till exempel cigarettpapper, då ungdomar inte brukar rulla vanliga cigaretter. Och en så kallad grinder som används för att finfördela marijuana innan den röks.

Oftast får man tag på det genom kompisar eller kompisars kompisar, på privata fester.